06 518 814 67
Mr. Bookkeeper - Belastingaangifte

Nieuws

Nieuws

Samenwerken in man-vrouwfirma

Wanneer fiscale partners in een onderneming samenwerken, is er de fiscaal voordelige mogelijkheid tot het samen aangaan van een man-vrouwfirma of maatschap. Hoe werkt dit?

Beide fiscaal ondernemer. Bij een man-vrouwfirma kunnen beide partners als ondernemer voor de inkomstenbelasting aangemerkt worden, als zij beiden in de man-vrouwfirma kapitaal en/ of arbeid inbrengen en een winstverdeling overeenkomen. Daarnaast moeten zij beiden rechtstreeks verbonden zijn voor de verbintenissen aangaande de onderneming.

Fiscale voordelen. Het aangaan van een man-vrouwfirma kan fiscale partners diverse voordelen opleveren. Beide partners kunnen bijv. – als er wordt voldaan aan het urencriterium – recht hebben op de zelfstandigenaftrek en gedurende drie jaar op de extra aftrek van € 2.123 voor startende ondernemers.

Hoeveel? De zelfstandigenaftrek is een vast – winstonafhankelijk – bedrag en bedraagt voor 2020

€ 7.030. Voor de ondernemer die aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd heeft bereikt, is de zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Profiteren van lagere belastingtarieven? Door de verdeling van de winst kunnen extra leuke belastingvoordelen worden behaald. Het inkomstenbelastingtarief werkt namelijk ‘progressief’ (oplopend). Dus hogere inkomens worden tegen een hoger belastingtarief belast. U haalt bijv. winst fiscaal bij de man weg tegen het hoge inkomstenbelastingtarief (ca. 49,50%) en u wilt het bij de vrouw ‘neerzetten’ tegen een lager tarief. Aldus haalt u leuk inkomstenbelastingvoordeel. Bewaak wel dat de winstverdeling in de man-vrouwfirma reëel is, de Belastingdienst controleert hierop.

Door de verdeling van de winst kunnen extra leuke belastingvoordelen worden behaald. Gebruik onze rekentool Winstverdeling man-vrouwfirma.

Samenwerken in man-vrouwfirma - Mrbookkeeper.nl
WhatsApp whatsapp