Een veelvoorkomend probleem is dat mensen weten dat ze hulp nodig hebben bij hun financiën, maar niet weten bij wie ze terecht kunnen met hun specifieke situatie en wat de verschillen zijn tussen financiële professionals. In dit artikel vertellen wij je wat de belangrijkste verschillen zijn tussen financiële professionals.

Type professional

Boekhouders en accountants

Wat een boekhouder doet
Een boekhouder zorgt voor een correcte uitvoering van de boekhouding voor een bedrijf. Een boekhouder draagt zorg voor de boekhouding (administratie) van een onderneming. De focus hierin ligt vaak op de uitvoerende taken binnen de boekhouding zoals:

 • Het opzetten en voeren van administratie(s);
 • Het doen van belastingaangiftes;
 • Het maken van boekingen;
 • Controle voeren op het grootboek;
 • Het opstellen van (simpele) jaarverslagen voor micro en kleine ondernemingen.

Wat een accountant doet
Het grote verschil tussen een boekhouder een accountant is dat een boekhouder een vrij beroep is en hiervoor geen verplichte opleiding nodig is en een accountant voert vooral controle op de administratie, maakt analyses en adviseert op basis van verzamelde informatie. Een accountant waakt over financiële taken en vraagstukken van een onderneming. Om de titel AA (accountants-administratieconsulent) of de titel RA (registeraccountant) te mogen dragen is een hele loopbaan vooraf. De focus van een accountant ligt veelal op:

 • Het opstellen, beoordelen en/of controleren van de jaarrekening;
 • Het maken van rapportages, analyses en uitgifte van verklaringen;
 • Het geven van fiscale en/of financieel-economische adviezen;
 • Het geven van ondersteuning en aansturing bij het voeren van de administratie.

Voor middelgrote en grote bedrijven is het laten controleren van de cijfers door een accountant verplicht. Dit is het geval wanneer een onderneming minimaal 50 personeelsleden heeft, meer dan €12 miljoen omzet maakt en een balanstotaal van € 6 miljoen of meer heeft. Voor de meeste bedrijven in Nederland is dit niet aan de orde en is het dus niet verplicht om een accountant in te schakelen.

Maar mijn accountant doet toch ook de boekhouding?
Sommige accountants kiezen ervoor om zelf ook uitvoerende taken binnen de boekhouding zelf uit te voeren. Vaak zijn dit kleine kantoren met weinig of geen personeel. Accountantskantoren die iets groter zijn zullen daarentegen veelal één of meerdere boekhouders in dienst hebben voor het uitvoerende.

Waarom een boekhouder inschakelen?
Bij een kleine onderneming is het inschakelen van een boekhouder vaak goedkoper en net zo doeltreffend als het inschakelen van een accountant. Wanneer je een accountant inhuurt dan zal je vaak hetzelfde resultaat bereiken, maar kost dit je meer geld. Als kleine ondernemer zal jouw administratie zelden door een accountant worden gedaan die de titel AA of RA draagt maar door een (junior) assistent accountant die de loopbaan niet heeft gevolgd tot de titel AA of RA. De grotere ondernemers die veel groter zijn worden door de accountant met de titel AA gecontroleerd en als je echt groot bent dan komt pas de accountant met de titel RA in zicht. Een accountantskantoor is voor een kleine ondernemer nog niet nodig. Voor een accountantskantoor ben je dan ook snel een nummer zonder een naam en een gezicht omdat hun focus op de grotere ondernemers ligt dan op de kleine/beginnende ondernemers.

Waar moet ik opletten bij het kiezen van een administratiekantoor?
Omdat een boekhouder een vrij beroep is en er geen verplichte diploma’s of opleidingen nodig zijn is het raadzaam om te controleren welke opleidingen en ervaringen de persoon heeft die achter de administratiekantoor zit en/of er een keurmerk aanwezig is. Het keurmerk FA eventueel in combinatie met het keurmerk NOAB staan namelijk goed aangeschreven. Zo verplicht NOAB onder andere jaarlijkse scholing en om het keurmerk FA te mogen dragen moet je de opleiding op post-bachelor niveau met succes afronden. Zeker met de wildgroei die ontstaat is het des te raadzamer.

Een accountant of accountantskantoor is dus altijd duurder?
Nee, dit is niet altijd het geval. Wanneer een onderneming middelgroot of groot is of te maken heeft met zeer specifieke regels kan het, ondanks het hogere uurtarief van een accountant, zeker lonen om een accountant in te huren voor de gehele boekhouding. Een accountant heeft zich veelal dieper verdiept in verschillende regels en wordt hierin ook ondersteund en gecontroleerd door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Voor een accountant betaal je over het algemeen meer dan € 150 per uur, terwijl je voor een boekhouder meestal tussen de € 50 en € 80 per uur betaalt en werken meeste op uur basis. Bij Mr. Bookkeeper bieden wij met een reden vaste tarieven aan omdat ondernemers willen weten waar zij aan toe zijn en gewoon een vraag moet kunnen stellen zonder voor elke minuut een rekening te ontvangen.

Ik kan de administratie toch ook zelf doen?
Wanneer je een onderneming hebt ben je verplicht om diverse dingen te administreren volgens de regels van de Belastingdienst. Je kunt dit natuurlijk zelf doen, maar wanneer je geen kennis van zaken hebt kost dit je vaak veel tijd die je niet meer kan besteden aan je onderneming.  Een bijkomstig nadeel is dat de kans aannemelijk is dat je belastingvoordelen misloopt omdat je de regels niet kent. Een boekhoudpakket kost ook geld en kan je wel vertellen hoe je een boeking moet maken maar of dit fiscaal het voordeligste of klopt vertelt het pakket niet.

 

Fiscalisten en belastingadviseurs

Wat een fiscalist of belastingadviseur doet

Of iemand zich fiscalist of belastingadviseur noemt is vaak een persoonlijke keuze van de financiële professional. Men zegt ‘iedere fiscalist is een belastingadviseur maar niet iedere belastingadviseur is een fiscalist’. Hoe schokkende het ook is, is een belastingadviseur of fiscalist een vrij beroep en heb je geen verplichte diploma’s of opleidingen nodig. Dus deze gezegde klopt dan ook niet helemaal. Een fiscalist of belastingadviseur houdt zich bezig met alles omtrent belasting op verschillende niveaus en zal zorgen dat hij of zij altijd op de hoogte is van de nieuwste regels De focus van zijn of haar werkzaamheden zal vooral liggen op:

 • Adviseren op fiscaal gebied;
 • Advies bij fusies en overnames;
 • Begeleiding bij boekenonderzoek;
 • Nakijken van diverse belastingaangiftes;
 • Opstellen van diverse (complexe) belastingaangiftes;
 • Ondersteuning bij bepaling en beheersing van de fiscale bedrijfsstructuur.

Is een belastingadviseur niet duur?
Het uurtarief van een geschoolde belastingadviseur ligt vaak hoger dan een boekhouder en komt in de buurt van een accountant. Maar wanneer je te maken hebt met complexe belastingregels binnen jouw branche, complexe bedrijfsstructurering of je wilt advies bij het opzetten van een omvangrijke onderneming, is het erg wenselijk om een belastingadviseur in te huren.

Vaak zullen de kosten meevallen omdat een goede belastingadviseur op de hoogte is van belangrijke regels en regelingen en daarom effectief te werk kan gaan en niet veel tijd kwijt is. Een mooie bijkomstigheid is dat het je vaak veel geld bespaard doordat je op de hoogte wordt gebracht van regels en regelingen die voor jou geld opleveren.

Waar moet ik opletten bij het kiezen van een fiscalist?
Omdat het een vrij beroep is raad ik je aan om te kijken of de fiscalist een keurmerk heeft. Een goede keurmerk voor het zoeken naar een fiscalist of een belastingadviseur is het keurmerk RB (register belastingadviseurs) of FA (Fiscaal adviseur). Het keurmerk RB is de toonaangevende keurmerk in deze branche en heeft een beroepsorganisatie en krijg je niet zomaar. Iemand die HBO afgestudeerd is in de richting van fiscaliteit zal nog gemiddeld 2,5 jaar modulair door moeten studeren om uiteindelijk de RB titel te mogen dragen. Het keurmerk FA is een iets minder bekende fiscale keurmerk en is meer gericht op het MKB. Na het behalen van je HBO diploma in de fiscaliteit is het mogelijk om nog gemiddeld een jaar door te studeren om het keurmerk FA te bemachtigen en te mogen dragen. Als je een zij instromer bent kun je jou RB titel in gemiddeld 5 jaar halen of je FA titel in gemiddeld 2 á 3 jaar.

Samenwerken!
Gelukkig zit je bij Mr. Bookkeeper goed want deze draagt het keurmerk FA waardoor jij gegarandeerd bent van een administratiekantoor met aantoonbare deskundigheid met een vaste lage prijs per maand. Wil je weten wat wij voor jou en jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak!